Blog

blog
„Corporate Finance Personality of the Year 2024, European Milestone Business Awards” Díj

Büszke vagyok rá, hogy átvehettem a „Corporate Finance Personality of the Year 2024, European Milestone Business Awards” Díjat. A Díjat szeretném jelenlegi és korábbi kollégáimnak ajánlani a Capital and Credit Partners, az EY, a BNP Paribas Bank, a Kvantum Investment Bank és a K&H Csoport-ban. A Díj átadására a 23-dik Vezérigazgató Találkozó keretében került sor a Szidónia Kastélyban, ahol Hitel és Tőkepiaci Tranzakciók címmel előadást is tartottam. Köszönöm!

Változások a vállalati hitelpiacon

XVII. Jótékonysági Célú Szakmai Délután

Múlt héten előadóként és támogatóként vettem részt az együttműködő partnerünk, Koltai József által szervezett XVII. Jótékonysági Célú Szakmai Délutánon. Előadásom témája a vállalati hitel átstrukturálás volt, különös tekintettel a gyakorlati tapasztalatokra. Nagyon inspiráló volt számomra megosztani a témát bankár-, jogász- és tanácsadó kollégákkal és külön öröm, hogy a rendezvény résztvevőivel a Mosoly Alapítványt, rajta keresztül pedig beteg gyermekek gyógyulását támogattuk.

A Hitel és Kötvénypiac Aranykora

20 évvel ezelőtt vettem át az első Legjobb Finanszírozó Bank Magyarországon Euromoney Díjat a BNP Paribas Hungária Bank vezérigazgatójaként, Julian van Kahn-al a @BNP Paribas globáis hitelszindikálás vezetőjével egy emlékezetes ügyfélparty keretében.

Igazi aranykor volt ez, számos meghatározó szindikált és klubhitel tranzakció mellett olyan meghatározó kötvénytranzakciókban játszhattunk vezető szerepet, mint az OTP Bank első 500m EUR Eurokötvény kibocsátása, a MOL sikeres rating tanácsadását követő 750 M EUR értékű 10 éves Eurobond kibocsátása, vagy a Magyar Állam első 10 éves lejáratú 1 Mrd EUR értékű Eurokötvénye.

És élveztük a kiváló együttműködést a londoni és párizsi kollégákkal, az ügyfelekkel, a társbankokkal és az ügyvéd kollégákkal. Igazi aranykor volt! Vagy csak a 20 év teszi azzá?

Vállalati hitel átstrukturálás likviditási problémák esetén – dilemmák és megoldások

Társszerzője voltam annak az EBRD tanulmánynak (link), ami alapján az MNB ajánlást adott ki a bankok és a vállalat megegyezésén alapuló hitel átstrukturálásról (link). A tanácsadási gyakorlatban újra egyre többször kell likviditási nehézségek megoldásán dolgozni. A vállalat első dilemmája, hogy mikor szóljon a bankoknak. A vállalat fél az ellenséges banki reakcióktól (hitelfelmondás, keret befagyasztás, inkasszó, végrehajtás), ami tovább rontaná a likviditási helyzetet.
Az igazság az, hogy a sokkal kisebb esély van ellenséges banki reakciókra, ha a vállalattól tudja meg a bank a pénzügyi nehézségek súlyát, mintha maga jön rá később. Ebben az első fázisban a bizalom kulcsfontosságú, az MNB ajánlás is csak az „együttműködő adósokra” vonatkozik. A legjobb megoldás, ha a vállalat személyes tárgyalást kezdeményez a bankokkal, ahol a problémák őszinte feltárása mellett optimális (és ritka) esetben már az alátámasztott megoldást is bemutatja (pénzügyi átstrukturálási koncepció), vagy legalább a rövid távú túlélést felvázolja (13 hetes likviditási terv).
A bank meetingekre való felkészülés a túlélés kulcsa, azonban cash-en kívül időből van legkevesebb. Az első bank meetingek célja a törékeny bizalom fenntartásán túl a gyakorlati stand-still elérése, vagyis, hogy a bankok tartózkodjanak minden ellenséges lépéstől, és az együttműködő vállalat időt nyerjen a megalapozott kilábalási és átstrukturálási terv elkészítésére.

Lunch with Jacques de Larosière

It was a great pleasure to lunch together with Jacques de Larosière, my former Chairman at BNP Paribas Hungaria Bank. Beyond good memories of remarkable transactions, we have discussed current economic and financial trends, inflation, interest rates and monetary policies. His sharp view has been expressed in his recently published book „Putting an end to the reign of financial illusion: for real growth”. It is also an enriching experience to learn his wise approach to life. I am very proud of our friendship!

Egyre több banknál érhető el a Széchenyi Kártya Program MAX+, de ki és mennyit vehet igénybe belőle?
Sokan megnyugodtak, amikor 2022. december 23-án meghosszabbításra került a Széchenyi Kártya Program, és kiderült, hogy a MAX+ néven elérhető hitelek kamata fix. évi 5% lesz, a kezelési költség pedig 0%. De vajon milyen régi és új korlátoknak kell megfelelni annak, aki „ki akarja maxolni” a programot?

Széchenyi Kártya Program MAX+

More and more banks are offering the Széchenyi Card Credit Programme MAX+, but who can benefit from it and how much?

Many people were relived, when the Széchenyi Card Programme was extended on 23 December 2022 and it was revealed that the interest rate on Széchenyi MAX+ loans was fixed at 5% and the handling fee at 0% per annum. But what are the old and new limits that must be met by those who want to "max out" the programme? Széchenyi MAX+

A BÉT akkreditált tözsdei tanácsadója

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Capital and Credit Partners Ltd. felvételt nyert a Budapest Stock Exchange Tanácsadó szervezetei közé. Számunkra a Tőzsdei Tanácsadó akkreditáció megszerzése egy további mérföldkő küldetésünk megvalósítása felé, mely szerint a tulajdonos és vállalatvezető ügyfeleink növekedési céljait kívánjuk elősegíteni a legjobb tőke, hitel és kötvény finanszírozási megoldások kidolgozásával és megvalósításával.

Széchenyi Beruházási Hitel

Vállalati ügyfeleink rohamosan emelkedő kamatkörnyezettel néznek szembe finanszírozási döntéseik meghozatalánál. Hosszú távú forint hitelek esetében egyre inkább a két számjegyű kamatok felé tolódik a piac. Ennek fényében felértékelődnek a támogatott konstrukciók, köztük a Széchenyi Beruházási Hitel GO!, amely rendkívül vonzó, 0,5%-1% -os fix kamatú, akár 10 éves futamidejű beruházási hitelt biztosít a magyar vállalatoknak. Azonban érdemes odafigyelni a határidőre, hiszen a hitelt leszerződni ez év június 30-ig lehet. Figyelembe véve a hitelt nyújtó bankok hitelbírálatának átfutási idejét, nagyjából az utolsó pillanatban vannak azok a cégvezetők, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. Meglévő hitel kiváltása sincs kizárva, így átstrukturálásban is érdemes gondolkodni. Ha előzetes banktender, összetett, átstrukturálást igénylő hitelszerkezet vagy akár csak idő- ill. kapacitás hiány nehezíti a kedvezményes kamatú hitel felvételét, forduljon a Capital and Credit Partners Ltd. csapatához bizalommal.

NKP Hajrá!

A Növekedési Kötvényprogram kivezetéséről szóló MNB döntés valóságos hajrát indított meg a még rendelkezésre álló keretekért. Az emelkedő hozamkörnyezet egyébként is indokolttá tette, hogy a vállalatok minél előbb megszerezzék a szükséges minősítést és kibocsássák a kötvényt. Bár ahogy Olaf Tölke, a Scope Ratings ügyvezetője mondta nekem, mi is a minőség üzletágban utazunk és nem a gyorsaságiban, a gyorsaság ezekben a hetekben a minőség fontos elemévé vált. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Capital and Credit Partners Ltd. két ügyfele célba érkezését segíthette az elmúlt héten, a kötvény minősítés megszerzésével és a kötvénytranzakció támogatásával. Mindkét kötvénykibocsátás jogi tanácsadója az AegisLegal ügyvédi iroda volt, Gabor Perger és Stella Simon ügyvédek vezetésével. Gratulálunk a kibocsátóknak, és köszönjük az együttműködést!

Zöld kötvény üzleti reggeli

Szeretettel meghívjuk tisztelt ügyfeleinket és partnereinket a Zöld kötvény témájú üzleti reggelire
2021. OKTÓBER 14. 8:30-11:00 -- A38 HAJÓ, 1117 BUDAPEST, PETŐFI HÍD
Az üzleti reggeli ingyenes, de regisztrációhoz kötött